Android’in temeline inerken ve herhangi bir işlem yapacağımızda yolumuz en başta adb ve fastboot dolayısıyla da komut satırından geçiyor. Peki nedir bu adb ve fastboot? Bu yazımızda bunun detaylarını aktarmaya çalışacağız.

ADB ve Fastboot (Android Platform Tools) Nedir?

Google, geliştiricilere ve üreticilere kolaylık olması açısından adb ve fastboot programlarını geliştirdi. Bu programlara android platform tools adını veren Google, bunu kendi sitesinde sürekli güncellenen şekilde yayınlamaktadır.

Google’a göre platform tools, yazılım geliştirmek için gerekli programlar olan systrace, adb ve fastboot programlarını içeriyor. Aynı zamanda bu programlar cihazların bootloader kilitlerini açmak ve yeni sistem imajları flaşlamak için de gerekli bir hale geliyor.

ADB: Android Debug Bridge nedir?

Android debug bridge, adının türkçe manasından da anlaşılabileceği gibi hata ayıklama işlemleri için kullandığımız köprü yazılımın adıdır. Cihazınızla komut satırı üzerinden iletişim kurup işlem yapmaya yarar. Cihazda özel komutlar çalıştırmamıza imkan tanır.

ADB programı bir istemci, bir daemon (arkaplan işlemlerini yürüten bir ara program) ve bir sunucu olarak 3 parçada çalışır. ADB çalışmaya başladığında önce halihazırda çalışan bir sunucu var mı diye kontrol eder. Eğer varsa bu sunucuyu kapatır, yoksa da 5037 numaralı TCP portundan sunucuyu başlatır. Bütün ADB cihazları ve sunucuları TCP 5037 portundan iletişim kurarlar. Dolayısyla bir bilgisayarda aynı anda iki sunucu çalışamaz ve aynı anda iki cihazla iletişim kurulamaz. Birden fazla cihaz bağlıysa bağlantı sırasında hangi cihaza bağlanılmak istendiği komut satırında belirtilmelidir. Aynı zamanda wi-fi üzerinden kablosuz olarak da ADB bağlantısı kurulabilmektedir.

Cihazınızda ADB erişimine izin vermek için “Geliştirici seçenekleri” menüsünü aktifleştirin.Geliştirici seçeneklerini Telefon Hakkında menüsünden Derleme Numarası, Yapı Numarası, Build Number, MIUI Sürümü, Flyme Sürümü gibi üretici tarafından belirlenmiş seçeneklerin üzerine 10 kere tıklayarak açabilirsiniz. Geliştirici seçenekleri menüsüne girdikten sonra USB Hata Ayıklama özelliğini aktifleştirdikten sonra işimiz cihazı bilgisayara bağlayıp ADB sunucusunu çalıştırmaya ve cihazımızdan gerekli izinleri vermeye kalıyor.

Fastboot nedir?

Fastboot, bootloader yani fastboot modundaki cihazlar üzerinde işlemler yapılmasını sağlayan programdır. Bootloader kilidi nedir? Ne işe yarar? Nasıl açılır? Android geliştiricilerinin korkulu rüyası hakkında her şey! başlıklı yazımızda hakkında detaylı bilgiyi verdiğimiz bootloader kilidinin açık olduğu cihazlarda daha ileri işlemlere, kapalı olduğu cihazlarda ise sadece temel bilgi almaya ve yeniden başlatmaya izin verir.

Android platform tools içinde en çok kullandığımız ADB ve Fastboot ile ilgili bilgi vermeye çalıştık. Platform Tools içindeki diğer bileşenlerle ilgili bilgi almak isteyen meraklı arkadaşlar İngilizce dilindeki detaylı bilgiye buradan ulaşabilirler.

Android Platform Tools, ADB ve Fastboot
Android platform tools yani ADB ve fastboot, Android cihazlarda hata ayıklama işlemleri yapılabilmesi için Google tarafından geliştirilmiş bazı programlara verilen isimdir.

Komut Satırı nedir?

ADB ile fastboot gibi diğer platform tools paketi programları da herhangi bir arayüze sahip olmadıkları için, komut satırı üzerinden kontrol edilirler. Komut satırı windows, linux ve mac’te kendine has şekillerde bulunmaktadır. Biz anlatımımıza windows komut satırı olan Komut İstemi (cmd) programıyla devam edeceğiz. Bu programlarda bir programı adını yazarak çağırabilir ve ona yaptırmak istediğiniz işi sözdizimine (syntax da denir) uygun şekilde yazmalısınız. Örneğin hsrservis programına x cihazı tamir et komutunu vermek programın yapısına göre şu şekilde olabilir:

hsrservis tamiret mi9t

Komut satırı sadece çalıştırmak istediğimiz programa erişmek ve onu çalıştırmak için kullanacağımız bir evrendir. Dolayısıyla yapabileceklerimiz çalıştıracağımız programa göre sınırsızdır.

 

ADB ve Fastboot (Platform Tools) Nasıl Kurulur?

Platform tools programları aslında kurulan birer program değildir. Olduğu yerde komut satırıyla çalışır. Dolayısıyla onları indirmeniz yeterli olacaktır. Yine de ADB ve Fastboot’un cihazınızı tanıması için üreticinizin sunduğu sürücüleri kurmanız gerekmektedir. Kendi kullandığım ve tavsiye ettiğim bir program bunu kolayca sizler için yapıyor. İsmi “15-seconds ADB installer” olan bu program önce cihazınıza programları kopyalıyor, sonra da en genel geçer olan Google’ın yayınladığı sürücüleri bilgisayarınıza kuruyor.

Programın yayınlandığı xda forumu konusu: TIKLAYIN

Programı indirmek için TIKLAYIN

Kurulumu yapmak için:

  • adb-setup-1.4.6-hsrservis.exe programını çalıştırın
  • Do you want to install? sorusuna Y cevabını verin, bu cevap işlemi başlatacak.
  • Install ADB system-wide? sorusuna Y cevabını verin. Bu cevap C:\adb isminde bir klasör oluşturup gerekli dosyaları buraya kopyalayacak
  • Do you want to install drivers? sorusuna da Y cevabını verdiğinizde sürücüleri yükleyeceğiniz bir pencere açılacak, işlemleri tamamlayarak sürücüleri de yüklediğinizde kurulum tamamlanmış olacak.
  • Önemli not: eğer program çeşitli hatalar verir ve dosyaları yüklemezse yapmanız gereken şey winrar veya 7-zip gibi bir programla kurulum dosyasını bir arşiv gibi çıkartarak içerisindeki install.bat dosyasını çalıştırmak suretiyle kurulumu hatasız bir şekilde yapabilirsiniz.
  • Kurulum başarıyla tamamlandıktan sonra C:\adb veya sizin istediğiniz yere klasörü taşıyarak orada komut satırını çalıştırarak programları kullanmaya başlayabilirsiniz.
  • Eğer programın yüklediği adb ve fastboot tool yeni çıkmış cihazınızı tanımazsa BURADAN sayfa başındaki Download SDK Platform-Tools for Windows bağlantısına tıklayıp en güncel platform tools paketini indirebilirsiniz.

ADB ve Fastboot Kurucu Programı

    Kurulum yapmak paylaştığımız bu küçük programla bu kadar basit!

Bu yazımızda ADB ve Fastboot nedir? Nasıl kurulur konularını işlemeye çalıştık. Umarım faydalanmışsınızdır. ADB ve Fastboot’un nasıl kullanılacağına dair detaylı ve basit bir anlatım yazısını da çok yakında eklemeye çalışacağız. Bizi izlemeye devam edin!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir